Ingrediente:
– piper alb macinat, sare
– 1 lamaie
– un varf de lingurita ardei iute uscat
– 5 bucati sparanghel verde
– 1 lingurita oregano uscat
– 150 ml ulei de masline extra-virgin
– 1 cana vin alb sec
– 500 ml smantana lichida
– 150g amaretto nesarat cu concentratie peste 65%
– 2-3 catei de usturoi
– 1 ceapa medie
– 300g mix de fructe de mare (congelate)
– 150g creveti decorticati
– 500g paste linguini
Metoda de preparare:
– Intr-o oala se pune apa la fiert cu una-doua lingurite de sare, iar cand incepe sa fiarba se pun cateva linguri de ulei ca sa nu se lipeasca pastele intre ele.
= Intre timp, se toaca ceapa marunt si cateii de usturoi. Se pune tigaia pe foc, iar cand s-a incins se pun una-doua lingurite de unt impreuna cu putin ulei, se pune la calit in prima parte ceapa tocata marunt.
– Se amesteca in permanenta la foc mic avand grija sa nu se arda pana capata o culoare aurie, dupa care se adauga usturoiul tocat marunt si se mai caleste impreuna cu ceapa timp de 1-2 minute, amestecand in continuare la foc mic pentru a nu se arde.
– Dupa care se pun fructele de mare care in prealabil au fost decongelate usor si aduse la temperatura camerei. – Se gatesc timp de 4-5 minute dupa care se adauga spre sfarsit crevetii decorticati stiindu-se faptul ca acestia au timp de coacere foarte rapida (mai ales in cazul in care sunt folositi crevetii pre-fierti).
– Cand amestecul de fructe de mare a dat intr-un fiert se adauga vinul alb, iar cand acesta s-a evaporat partial se da focul mic si se adauga smantana lichida care in prealabil a stat o perioada la temperatura camerei ca sa nu se brinzeasca.
– Se asezoneaza cu oregano uscat, sare, piper alb dupa gust, avandu-se in vedere faptul ca fructele de mare vin congelate intr-o solutie salina de conservare.
– In timp ce se pregateste sosul atunci cand apa a dat in clocot, se pun la fiert pastele timp de 8-10 minute (sau conform indicatiilor de pe ambalaj) pana acestea devin „al-dente”.
– Se verifica din timp in timp sa nu devina prea bine facute, cunoscut fiind faptul ca se vor gati si impreuna cu sosul.
– Cand au ajuns in punctul de „al-dente” se scurg intr-o strecuratoare metalica cu picioare si se dau sub un jet de apa rece pentru a stopa procesul de coacere. Dupa ce s-a scurs apa, se pun pastele intr-un bol de sticla, se adauga putin ulei de masline si se amesteca bine pentru omogenizare, uleiul ajutandu-le sa nu se lipeasca intre ele. Pastele se acopera cu un capac dupa care se lasa deoparte pana la momentul cand vor fi amestecate impreuna cu sosul.
– In tot acest timp se taie trei bucati de sparanghel in rondele mici, se dau intr-un clocot timp de 1-2 minute intr-o cantitate de apa in care au fost fierte pastele.
– Dupa care se scurg si se calesc intr-o tigaie mai mica cu putin unt si ulei de masline, urmarindu-se sa ramana crocante (semicrude), avand in vedere ca acestea vor fi amestecate la sfarsit impreuna cu sosul de fructe de mare si pastele.
– Cand sosul lasat la foc mic a dat in fiert, se adauga pastele, se amesteca bine ca sosul sa cuprinda in mod omogen pastele, se adauga rondelele de sparanghel, ardeiul iute uscat, se pune putina zeama de lamaie dupa gust, se mai lasa la fiert 1-2 minute dupa care sunt gata pentru a fi servite.
– De preferinta, pastele se servesc imediat dupa preparare, foarte calde cand aroma fructelor de mare este foarte intensa.
– Pastele se vor decora in farfurie cu celelalte doua bucati de sparanghel ce au fost si ele preparate in prealabil in acelasi mod ca si cele taiate rondele.