Ingrediente:
– nucsoara
– carne de pui
– unt
– lamaie
– ghimbir
– portocala
– mango
– andiva

Metoda de preparare:

Lista completa a ingredientelor:

1. Pentru andiva:
O andiva proaspata belgiana (sa nu aiba pete pe ea si sa aiba frunzele galbui – nu verzi, sa fie proaspata la atingere). Se vor folosi doar trei frunze dar fiind intreaga se pastreaza proaspata mai bine.

2. Pentru Mango Chutney:
a) un mango mediu, copt (in general se foloseste mango verde dar ceea ce avem noi in comert se numesc tommy atkins si din pacate sunt plini de fibra si de aceea trebuie gatiti, oricum culoarea mangoului tommy atkins trebuie sa fie rosie combinata cu galben si la atingere sa nu fie moale).

b) Garam Masala
– 2 cm de scortisoara
– 8 pastai de cardamon verde si negru
– 3 pastai de cuisoare
– 1 lingurita de seminte de cumin
– 1 lingurita de seminte de cumin negru
– 1 lingura de seminte de coriandru
– 1/2 lingurita de seminte de fenel, 1 lingurita de seminte de mustar
– 1/2 lingurita de seminte de schinduf
– 1/2 ardei iute rosu, 1/2 ardei iute verde
– 1 lingurita de piper boabe negru si alb
– ½ curcuma
– ¼ nucsoara intreaga

Toate acestea se coc 2-3 minute, fara ulei, intr-o tigaie de fonta, dupa care se macina intr-un mojar si se vor folosi la prepararea chutney-ului. Vom folosi o parte din amestec pentru mango chutney, ce ramane il putem depozita intr-un borcanel etans si folosi pentru alte preparate.

c) pentru sos
– 1 lingurita unt si 1 lingurita ulei de masline extravirgin
– 1 hasma (esalot)
– 2 cm ghimbir proaspat grosime medie
– 1 lamaie verde (lime)
– 1/2 portocala
– ½ lamaie
– 1-2 lingurite zahar brun
– sare de mare
– coriandru proaspat

3. Pentru piept de pui afumat in ceai verde
– 150 grame de piept de pui
– sare de mare
– piper proaspat
– 1 lingura ulei de masline extravirgin
– 3-4 linguri zahar alb
– 3-4 linguri orez cu bob rotund
– 4 linguri ceai verde chinezesc cu frunze intregi ( poate fi si japonez sencha dar este putin mai scump)
– 3-4 linguri faina ( orice fel de faina)

Mango chutney este in esenta un preparat indian hindus (termenul de chutney s-a universalizat devenind extrem de comercial astfel incat anumite sosuri sau gemuri care nu au nici o legatura cu condimentele indiene sunt numite chutney ) care consta intr-un amestec de condimente indiene hinduse numit garam masala si fructul mango. Chutney poate sa fie proaspat, gatit pe soba, sau cel traditional indian vechi de secole ( pentru ca nu existau sobe pe atunci) era gatit usor, la soare, procedura durand cateva zile. Eu voi gati chutney-ul pe soba.

Etapele prepararii produsului:
Pasul 1: Prepararea Mango chutney
– Curatam mangoul de coaja, o parte din el se da pe razatoare si o parte din el se taie in cuburi mici. Punem deoparte
– Curatam esalotul si-l taiem fin. Curatam ardeii iuti si ii taiem marunt.
– Intr-o tigaie de fonta fara ulei coc pe aragaz toate ingredientele specificate mai sus pentru Garam masala incepand cu ardeiul iute taiat in bucatele mici, si terminand cu curcuma si nucsoara. Le lasam la copt 3 minute dupa care le punem in mojar sau in rasnita si le pisam.
– Intre timp in oala mica de fonta emailata punem untul cu uleiul de masline la topit
– La foc mic adaugam esalotul tocat fin si ghimbirul proaspat dat pe razatoare. Dupa un minut adaugam amestecul de garam masala pisat, zaharul, mangoul cubulete si cel dat pe razatoare. Amestecam, punem sucul de la lamaie si portocala si lasam sa fiarba la foc mic in jur de 30 minute. Din cand in cand se misca oala si se amesteca usor mangoul. Spre final adaugam zeama de la lime, stingem focul, adaugam corandru proaspat si il transferam intr-un bol sa se racesca cat mai repede.

Pasul 2: Prepararea puiului afumat in ceai verde
– Pieptul de pui trebuie sa fie subtire, il taiem cu cutitul pe lungime si il batem putin. In timp ce mango chutney fierbe, in tigaia de fonta punem putin ulei de masline si rumeneim pieptul de pui in tigaie vreo 2 minute pe fiecare parte.
– Il scoatem si il transferam intr-o farfurie.
– In Wok punem putin ulei de masline pe care-l stergem cu un servetel.
– Asezam hartia de copt sau de aluminiu pe fundul tigaii Wok, adaugam zaharul, faina, orezul si ceaiul verde. – Adaugm gratarul de inox pe fundul tigaii Wok si aranjam pieptul de pui pe gratar. Acoperim si pornim aragazul la foc moderat. Cand incepe fumul sa se vada il mai lasam in jur de 4 minute si oprim focul.
– Asteptam 5 minute, pana dispare fumul, deschidem capacul, transferam puiul pe fundul de lemn, il taiem felii subtiri si-l asezam intr-o farfurie.

Pasul 3: Umplerea foilor de andiva si asezarea fasiilor de piept de pui
– Cand mango chutney-ul s-a racit ( daca nu s-a racit in timp util se pune bolul in apa rece),incepem sa umplem frunzele de andiva cu mango chutney si sa asezam pieptul de pui pe ele.
– Pe marginile farfuriei radem coaja de lime si portocala, presaram putin ardei iute rosu taiat marunt si aranjam barcutele de andiva pe farfurie.

Leave a Reply