Marea dilema, cand inviti pe cineva la masa este : ce pregatesc de mancare?
Daca felul principal este mai usor de hotarat, cea mai mare problema o poate pune aperitivul si desertul.Cum ar fi sa rezolvam aceasta problema in acelasi fel? si anume…branza fondue ca si idee de aperitiv si ciocolata fondue pentru desert.
Fondue a fost inventat in Elvetia si vine de la verbul verbul francez “fondre”, care inseamna a topi.Initial, branza fondue a aparut ca si o necesitate, pentru ca oamenii trebuiau sa consume intr-un fel branza veche si intarita dar apoi, aceasta tehnica a devenit foarte populara si tratata ca o adevarat arta in a iti desfata apetitul.
Branza speciala de fondue se gaseste in comert, in amestecul potrivit, singurul lucru care trebuie sa il faci, este sa o topesti dar adevaratii gurmanzi isi pregatesc singuri amestecul. Retete sunt o multitudine dar de obicei, este vorba de cel putin 2 feluri de branza, (Emmenthaler sau Gruyere, de exemplu), topite intr-o oala, cu vin( sau brandy de cirese, lichior de coacaze, sampanie etc.).
Branza fondue se recomanda a se servi cu:
– legume (sparanghel,brocolli,cartofi fierti/copti, conopida fiarta in prealabil etc.)
– fructe (felii de mere)
– paine uscata sau bucatele de piept de pui.
! Atentie ! Niciodata sa nu pui apa atunci cand faci amestecul de fondue. Daca este nevoie, adaugi vin/lichior, cresti flacara si amesteci energic.
Pentru o compozitie prea subtire, combina ½ lingurita de faina cu o cantitate egala de vin si amesteca bine pana se ingroasa.
Atunci cand vrei sa dublezi ingredientele unei retete de fondue, sa ai in vedere ca suprafata de evaporare a lichidului este mai mica si nu vei avea nevoie sa dublezi si cantitatea de lichid din reteta initiala. De aceea, este de preferat sa pregatesti mai multe boluri decat sa dublezi cantit?tile.
Vasele de ceramica sunt perfecte si chiar recomandate pentru fondue, si daca intentionezi sa iti servesti oaspetii cu o bautura potrivita, poti opta pentru acelasi vin care l-ai folosit in amestecul de fondue (recomandam Sauvignon Blanc), ceai negru fierbinte pentru cei care nu agreeaza alcoolul, sau, dupa caz, poti servi si bere.
Ar fi indicat sa iti achizitionezi un set special pentru fondue, fiind mai usor de folosit si mai elegant, decat ceva improvizat, mai ales ca aceste seturi vin echipate si cu diverse castronele care iti vor fi foarte folositoare pentru legumele si fructele necesare servirii.
O idee:
Daca vrei sa faci un fondue de branza mai original, poti aduga la compozitie usturoi putin prajit, pasta de tomate, ierburi aromatice sau mustar. Totul tine de imaginatie si de gusturi.
Poate nu ai sa crezi dar acea crusta fina care se formeaza la suprafata (se numeste “la courte” sau “la religuese”), este considerata o delicatesa; asa ca ar fi elegant sa o imparti in bucatele si sa o servesti oaspetilor tai.
Daca vrei sa vezi cum se prepara un fondue bun, iti recomand acest filmulet:
Pofta mare!!!