Cei care doresc sa-si recupereze banii dati pe taxa auto ar trebui sa se grabeasca. Statul Roman va incerca sa gaseasca tot felul de portite si artificii juridice pentru a evita restituirea banilor. Iata un mic ghid cu ceea ce trebuie facut in vederea recuperarii taxei auto.
Statul incearca “artificii legislative” astfel incat sa nu fie nevoite sa restituie cele peste 850 de milioane de euro achitate de romani din 2008 si pana la finele anului trecut.
“Statul nu face eforturi sa restituie din oficiu taxa auto. Procurorul general al Romaniei, Codruta Kovesi, a introdus recurs in interesul legii la cateva saptamani dupa ce Curtea de Justitie a UE de la Luxemburg a dat verdictul in cazul Tatu. in cazul in care inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) va lua o astfel de decizie, 99% din cei care nu au cerut in instanta restituirea taxei auto nu vor mai avea sansa sa obtina banii inapoi”, a declarat pentru gandul avocatul Cosmin Flavius Costas.
Cei care vor returnarea taxei de prima inmatriculare trebuie sa faca cerere la Directia de Finante Publice, iar in cazul refuzului, se pot adresa instantei.
Iata actele necesare, potrivit avocatei Lavinia Manu, citata de Mediafax:
Cererea de restituire a taxei
Copie de pe chitanta de plata a taxei;
Original si copie de pe cartea de identitate a autovehiculului eliberata de RAR – copia va fi certificata cu mentiunea “conform cu originalul”;
Original si copie de pe certificatul de inmatriculare a autovehiculului eliberat de Serviciul inmatriculari din cadrul Institutiei Prefectului;
Un document din care sa rezulte data primei inmatriculari a autovehiculului in strainatate; copie de pe cartea de identitate a persoanei;
Declaratie pe proprie raspundere cu rulajul mediu anual la data inmatricularii in Romania, exprimat in kilometri;
Expertiza tehnica efectuata de RAR privind deprecierea autovehiculului rulat.
Conform avocatei, primul pas este inregistrarea unei petitii la Directia Generala de Finante Publice Judetene, prin intermediul careia se sustine ca taxa este contrara dreptului comunitar si discriminator si se solicita restituirea ei, actualizata cu dobanda legala pana la data platii. Reprezentantii Directiei sunt obligati sa raspunda la aceasta cerere in 30 zile.
in situatia in care raspunsul este negativ, cel care solicita returnarea taxei trebuie sa intocmeasca o cerere de chemare in judecata a Directiei Generale a Finantelor Publice pe care o va depune la Sectia de Contencios Administrativ si Fiscal a tribunalului in raza caruia isi are domiciliul.
Sursa: ProMotor.ro