Articol publicat in ziarul Cancan
Joi, 18 Februarie 2010
Detalii aici …
In Romania, donarea de sange este benevola si neremunerata. Totusi, cei care merg la medic in dorinta de a dona sange ca sa salveze oamenii grav bolnavi sunt stimulati pentru acest act caritabil. Cine are dreptul sa doneze sange si ce beneficii au donatorii?
Pot sa doneze sange persoanele cu varste cuprinse intre 18 si 62 de ani care au o greutate corporala minima de 50 de kilograme. In plus, voluntarii trebuie sa aiba tensiunea arteriala maxima de 20 mmhg, iar minima de 10 mmhg. De asemenea, donatorii nu trebuie sa aiba boli de piele, sechele pulmonare si nici sa fi fost supusi unei interventii chirurgicale. Femeile care au o stare de sanatate buna pot dona doar daca nu sunt insarcinate si nu se afla in perioada de lauzie. Inainte de a se prezenta la recoltare, voluntarii nu trebuie sa consume alcool. In vederea refacerii tuturor elementelor sangelui si a rezervelor organismului pierdute dupa recoltare, orice donare se poate realiza la cel putin 60 de zile de la ultima recoltare. Pentru fiecare donare, voluntarii au dreptul la sapte tichete de masa pentru produse alimentare si o reducere de 50% din pretul abonamentului la mijloacele de transport in comun. In ziua donarii, atat salariatii, cat si elevii si studentii sunt liberi.
Tratament gratuit pentru voluntari
Persoanele care au donat sange au dreptul la tratamente gratuite substitutive cu fier in cazul depistarii unui sindrom anemic sau a unui deficit. Cei care doneaza sange in mod regulat beneficiaza, anual, de un examen radiologic pulmonar si un examen biologic extins.