Igrediente :
BLAT:
1 lamaie
200 gr. unt
2 oua
150 gr. zahar
un varf cutit de sare
200 gr faina
2 lingurite prat de copt
UMPLUTURA
1 portocala
2 cl. lichior de banane sau portocale (puteti sa-l inlocuiti cu coniac)
3 banane mari
500 gr frisca
1 pachet zahar vanilat
PT DECORARE
150 gr frisca
1 plic zahar vanilat
1-2 linguri de fistic maruntit
PT. aluat este nevoie de o forma cu un diametru de 26 cm.
BLATUL:
1. Radeti coaja de lamie si stoarceti zeama pt umplutura. SE pun de o parte
2. Topiti untul. Separat amestecati spuma ouale, zaharul, sarea si coaja de lamaie.
3. Cerneti faina si praful de copt peste spuma de mai sus si incorporati-le amestecand usor. Turnati apoi cate putin untul topit.
4. Cuptorul se incinge la 180 grade. Forma se unge cu grasime, dupa care se toarna in ea aluatul, uniformizandu-l. Lasati-l la copt 45 minute.
UMPLUTURA
1. Stoarceti portocala si amestecati sucul cu zeama de lamaie si cu lichiorul.
2. Cojiti numai 2 banane si taiati-le cubulete, apoi lasati-le la marinat 15 minute in sucul de mai sus.
3. Bateti spuma frisca si zaharul vanilat.Scoateti din suc cubuletele de banana si lasati-le sa se scurga intr-o sita. Apoi amestecati fructele cu 2/3 din frisca.
PREPARARE
1. Taiati blatul in jumatate si stropiti ambele parti cu amestecul de sucuri.
2 Uniformizati frisca pregatita cu fructele pe jumatatea de jos a blatului, apoi asezati peste umplutura cealalta jumatate de blat. Imbracati torul in restul de frisca.
DECORARE:
1. Cojiti cea de-a treia banana si taiati-o felii rotunde.
2. Bateti spuma frisca cu zaharul vanilat. Umpleti cu ea saculetul (sau o punga careia ii vei face o mica gaura) si decorati suprafata tortului.
Pe maginea de sus a tortului se pot face mici “moate” de frisca pe care veti pune bucatelele de banana. La urma se presara fisticul in centru.
Timp de gatire: 1 ora
Timp de coacere 45 minute
Timp de racire a blatului: 2 ore
Calorii pe portie: 460 kcal
Articol preluat de pe : http://www.culinar.ro
[…] Tort de banane […]