Parfumurile se pot clasifica in functie de continutul de ulei esential – extras prin presare la rece din plante si flori, astfel :
1) 78% pana la 95% alcool etilic diluat cu o picatura de ulei esential este produsul pe care il numim parfum sau colonie.
2) Produsele care au in compzitie 22% ulei esential – sunt mult mai costisitoare si acelea sunt adevarate Parfumuri.
3) EDP sau Eau de Parfum ar fi urmatoarele in clasificarea noastra, si au in compozitie intre 15 si 22% ulei esential, iar aroma lor poate dura peste 4 ore.
4) EDT sau Eau de Toilette cu 8 pana la 15% ulei esential, urmat de Eau de Cologne care contine numai un procent de 4% ulei esential.
5) Cea mai slaba ar fii Eau Fraiche cu un procent cuprins intre 1 si 3% ulei esential in compozitie.
Categoriile principale in care se incadreza parfumurile sunt: floral, oriental, chypre, marin, animalic si fructat.