Ce-i de facut ca lucrurile sa mearga bine in cuplu? Asta te intrebi cand vine vorba despre sex. Asa ca a venit momentul sa afli ceva mai mult despre feromoni si … inlocuitorii lui, parfumurile.
Despre feromoni.
Sunt substante, compusi organici, despre care specialistii spun ca se gasesc in toate creaturile vii de pe pamant: oameni, mamifere, insecte… Cu alte cuvinte ei sunt pretutindeni. Si ce fac? Ei bine, tot specialistii spun ca feromonii sunt “vinovati” de atractia sexuala care uneori se produce instantaneu. Oricum, ei sunt cei care dicteaza comportamentul sexual al tuturor celor care ii poseda.
Termenul vine din limba greaca – “ pheron” (a transfera) si “hormon” (a excita). Pana la urma feromonii reprezinta cea mai veche forma de comunicare animala. Ei pot fi perceputi de la mare distanta de indivizii aceleiasi specii. Mirosul specific ajuta animalele sa-si marcheze teritoriul, sa recunoasca pe ceilalti membri ai aceleasi familii si sa anunte perioada fasta pentru procreare.
Feromonii umani. La oameni, secretarea feromonilor are loc o data cu transpiratia. Principalul feromon masculin detectat de cercetatori a fost denumit “osmopheron”. Cercetarile au dovedit ca prezenta lui induce o atractie speciala la femeile puse sa opteze pentru o imagine sau alta pentru unul sau altul dintre doi gemeni identici, de exemplu.
Numai ca, la oameni, igiena excesiva, spalarea repetata si, in ultimul secol, folosirea deodorantelor care inhiba transpiratia sau ii schimba compozitia au dus la mascarea emisiei de feromoni si la pierderea rolului de semnal comunicativ. Mai mult decat atat, se pare ca de-a lungul timpului oamenii si-au pierdut capacitatea de a detecta in mod constient feromonii. Exista totusi o zona, in fosele nazale, la om, care functioneaza ca senzor specializat in receptarea emisiilor de feromoni. De aici semnalul este expediat catre hipotalamus, centrul emotiilor din creierul uman. Sunt substante care nu au miros si totusi determina reactii de placere si atractie instinctiva. In preajma lor apare un impuls de atractie sexuala fata de emitatorul de mesaje cu feromoni.
Parfumuri pentru potentarea apetitului sexual. Afland toate acestea, credeti ca cei din industria parfumeriei au stat pe ganduri? Bineinteles ca nu. In Statele Unite, mai ales, acolo unde au fost intreprinse pe scara larga cercetari asupra feromonilor emisi de organismul uman s-a dezvoltat si o ramura noua a parfumeriei menita sa potenteze apetitul sexual. Au aparut in comert parfumuri, creme de corp, sapunuri despre care se spune ca ar contine feromoni, sticlute cu feromoni umani de sinteza, pe care sa-i torni unde crezi ca e cazul atunci cand vrei mai mult sau te afli in dificultate. Ai si recomandari privind numarul de picaturi necesare pe care trebuie sa le adaugi in parfumul obisnuit pentru a-l scoate din anonimat si a-l face sa devina un fel de “motor de cautare” in spatiul real.
Nu e greu de imaginat ca e si un pic sau chiar mai multa escrocherie in asta, pentru ca de multa vreme moscul, civetul, ambra cenusie, alte extracte de origine animala, folosite in notele de baza ale oricarui parfum pentru fixarea si nuantarea intregului continut, jucau rolul de feromoni animali, naturali sau de sinteza. Acum avem de a face cu feromoni umani de sinteza, ramanand de constatat de catre fiecare in parte care sunt efectele acestora.
O sumara cautare pe Internet ne ofera cateva parfumuri cu feromoni umani:
– Nexus
– P6 (cu gama Super, Klassiker, Mega)
– Pheromax, Pheromone sex, s.a.